EGYÜTTESEK"Egyesületünk felvállalta néhány itthoni zenekar határon túli promoválását, mivel ugy gondoljuk, hogy ezeknek az együtteseknek méltó helyük van a világzenei palettán.
Általuk, kortárs helyi kultúránk hiteles képviselőit mutatjuk be az európai közegnek."                                         
FABATKA:

" Koncert anyagunk elképzelése, hogy népzenei alapokból gazdálkodva, ízléses zenét hozzunk létre. A megszólaló népzenei témák mellett helyet kap, a rögtönzött zene, modern elemeket is bele szőve. Mindez a népzene szabadságával, egy egységbe teljesedik ki. A hangzás hagyományhűségét a koncertprogramba is igyekezzük fenn tartani, egyrészt autentikus hangszerek bevonásával, másrészt az ezen való játékmód hitelességével. A népzene a zenekar életében a hagyományokhoz való út folyamatos fenntartását jelenti. Másrészt egy iskola , ami a koncertanyag hangzásaihoz vezet, oly módon, hogy a régen el felejtett hangszerek használatát a gyökerekből újra tudjuk értelmezni.
Az együttes másrészt hagyományos azaz autentikus népzenét játszik, ami a Táncházainkban érvényesül. Moldvai, Gyimesi, és Felcsiki táncokat játszunk. Hisszük, hogy a zene és a tánc folyamatos szimbiózisban élt és csiszolódott az idők során. Éppen ezért a hagyományos zenélés e két elemét nem választhatjuk szét. A táncházakban folyamatosan fenn tartjuk a közönség interaktív részvételét a muzsikánkba. Szükség estén tanítunk és megfelelően foglalkozunk a szórakozni vágyókkal, hogy érezzék és élvezzék e szimbiózis hagyományát."

www.fabatka.ro
JEDAM-AZ EGGYÜTTES
A "Jedam" zenekar 2009-ben alakult, Erdélyben.
A csapat összetartó ereje abban a közös célban rejlik, melyet kezdetektől magukénak éreznek: muzsikájuk örömforrás legyen, és ezt a lehető legtisztábban átadni az embereknek. Ehhez több stílusból, zenei műfajból merítkeznek, így lesz zenéjük egyedi hangzású és hangulatú. Céluk olyan igényes zenei fúziók, eredeti megoldások keverése, eggyékovácsolása, melyek egyéniségük tükrözése mellett képesek kielégíteni a kortárs igényeket is. Újraértelmezett minőségi pop zene, amely magába ötvözi a funky, népi, progresszív, rock, jazz, latin és electro elemeket. Roy Hargroove-t, Oziric Tentacles-t, Nils Landgren-t, Mitsoura-t, BeshoDrom-ot, és Alice Russel-t, de a flamencot, illetve a népzenei stílusokat tekintik irányadónak. Zenéjük roppant dinamikus, élettel és örömmel teli, így lesz egy „Jedam” koncertből maradandó élményt nyújtó fergeteges buli.

NemEZ

Születtünk a 2007-es tavaszi ébredéssel, megannyi termés- és élményálommal. Zenevágyunkat nem ötvözték misztériumok, filozófiák, csupán az örömmuzsika - de attól kezdve, hogy nyilvános merényletet követtünk el, a visszajelzések, a közösségi-közös élmények is meghatározóak. Erdélyi indulásunk magában foglalja a távolabbi vidékekre, valamint közeli lelkekhez való eljutásunk reményét. Dalainkat úgy ajánljuk befogadásra, ahogyan énekeljük, szeretettel,
a nemEZ ötösfogata.

www.nemez.com

No comments: